webhosting begrippen

Bij webhosting komen veel Engelstalige termen kijken, daarnaast zijn ze voor het merendeel ook nog eens afgekort.

U als ondernemer of particulier die gewoon een eigen website wil, komt er misschien niet helemaal meer uit, vandaar dat wij hier een korte uitleg geven van de belangrijkste termen.

Servereigenschappen

Server Dit is het soort systeem waar uw website op staat. Er zijn enkele standaardsystemen bekend, die allemaal goed kunnen werken. Het is dan ook meestal niet zo heel belangrijk voor een leek om te weten wat voor soort server het is, maar het kan wel invloed hebben op de programmatuur en snelheid.
Software Dit is de programmatuur die uw website ondersteund. De software krijgt u op zich verder weinig mee te maken. Of het nu een Windows platform is of een Linux, maakt meestal weinig uit. Wel kan de software invloed hebben op de schrijftalen, zo heeft een Windows server vaak MS SQL en wordt er vaak gebruik gemaakt van ASP, en een Linux of Unix server heeft vaak weer PHP en MySQL.
Dataverkeer (Bandbreedte) Dit is het totaal van de getransfereerde data tussen de bezoekers en de webserver. Elk hosting pakket komt met een verschillende hoeveel bandbreedte per maand. De gebruikte bandbreedte omvat tevens de data transfer via FTP, het verzenden/ontvangen van emails, het aanspreken van de databases etc...
Schijfruimte Dit is de werkelijke ruimte voor uw website. De hoeveelheid pagina's maakt meestal niet zo veel uit, en de schijfruimte die webhosting bedrijven u aanbieden is meestal ruim voldoende. Pas als u grote bestanden wilt aanbieden om te laten downloaden, of veel afbeeldingen op uw website wilt hebben, wordt het belangrijk om naar de schijfruimte te kijken. Let u dan ook even op uw dataverkeer.
HTML HTML is een afkorting voor de bekendste internet schrijftaal. Zoals u vast al had bedacht kunt u een website niet gewoon in het Engels opschrijven, maar is er een aparte programmeertaal. De bekendste hiervoor is HTML.
PHP PHP is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. Het heeft veel weg van HTML. Een belangrijke eigenschap van PHP, waardoor sommige webmasters kiezen voor PHP is dat er vaak iets makkelijker interactiviteit in een website kan worden gemaakt, zodat bezoekers pagina's aan kunnen passen. Dit is vaak handig als u gebruik wilt maken van een prikbord, forum, gastenboek, etc.
CGI CGI is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. CGI wordt meestal niet gebruikt bij gewone pagina's e.d. omdat deze makkelijker te maken zijn in HTML of PHP. CGI wordt ook vaak gebruikt om veranderende gegevens op te slaan in databases, door middel van CGI kunt u bijvoorbeeld een teller op uw website maken, een gastenboek, wachtwoord beveiliging etc.
SSI SSI zorgt ervoor dat SHTML bestanden correct worden weergegeven. Zo kunt uw website gegevens van de server vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een datum of tijd bij laten houden door uw website.
Perl Zie PHP.
Subdomeinen Een subdomein is een domeinnaam (zonder extensie) voor uw eigen domeinnaam. Bijvoorbeeld http://support.webco-services.be of bijvoorbeeld http://support.webco-services.be. Voor subdomeinen kunt u zelf de regels aanpassen. Zo kunt u zelf iemand anders webhosting bieden met een eigen FTP login en domeinnaam, zonder dat deze in uw hoofd FTP toegang komt.
MySQL MySQL is een database, die veel wordt gebruikt bij PHP. PHP zelf kan dingen niet bewaren, samen met MySQL kan dit wel. PHP en MySQL bieden een alternatief voor bijvoorbeeld HTML en CGI en/of ASP.
FTP Uw website kunt u thuis of op kantoor met uw computer maken, met de software die u het beste bevalt. Zo kunt u door middel van Word, FrontPage of DreamWeaver een mooie website maken. Om deze op internet te zetten dient u in het bezit te zijn van een FTP programma. Dit programma zorgt ervoor dat u toegang krijgt tot een klein deel van de server, waar u dan uw mappen en bestanden kunt plaatsen. FrontPage en Dreamweaver hebben dit al ingebouwd. Indien u uw website in een ander programma heeft gemaakt dient u met een FTP programma de bestanden te up of te downloaden.
Beveilig. Dirs Indien u alleen geregistreerde en toegelaten bezoekers wilt toelaten in bepaalde gebieden kunt u hiervoor een script schrijven. Echte computerkenners weten echter vaak de map, en de bestanden te vinden, en er alsnog te komen. Beveiligde directories zorgen ervoor dat alleen mensen met toegang een bestand in de map kunnen vinden.
Error pagina's U kunt zelf uw eigen error pagina aanmaken. Zo zien mensen niet zo´n standaard 404 pagina als een pagina in uw website niet bestaat, bijvoorbeeld door een foutieve link, of inmiddels niet meer bestaande link, maar kunt u zelf een pagina aanmaken die dan wordt getoond.
Statistieken U krijgt uw eigen statistieken pagina's. Deze zullen per maand bijhouden hoeveel bezoekers u krijgt, hoeveel pagina's ze zien, dataverkeer u gebruikt, etcetera.
FrontPage Extensies FrontPage schrijft vaak ook nog extra bestanden, naast de normale internet pagina's. In deze extra bestanden worden dan enkele standaard gegevens weggeschreven. Indien u dus met FrontPage uw website heeft gemaakt, heeft u een server met FrontPage Extensies nodig.
 
 

Email eigenschappen

Pop3 E-mail Elk hosting pakket komt met een specifiek aantal POP 3 accounts. Deze zijn verschillend dan forwarding adressen daar de mails die naar de POP 3 accounts verzonden worden, opgeslagen zullen worden op onze mail server. Een email forwarding adres gaat gewoon de email doorsturen naar een ander adres van uw keuze en de mail zal niet opgeslagen worden op de mail server. U kan steeds gebruik maken van POP 3 accounts om mails te verzenden en te versturen. Dit kan gedaan worden via een email client of via onze web interface.
Webmail Wij bieden u een eenvoudige manier aan om uw email accounts te raadplegen via onze web-based interface. Op deze manier kan u uw mails raadplegen van overal ter wereld. De enige vereiste is een internet verbinding en een webbrowser. De webmail heeft alle functionaliteit inclusief MIME ondersteuning, adres boek, aanmaken van folders,... U kan mails verzenden en ontvangen direct van op het internet op eender welk tijdstip. Onze webinterface werkt met bijna elk browsertype vanaf gelijk welk type internet verbinding. Het enige wat je nodig hebt is een email adres en een paswoord om in te kunnen loggen.
Autoresponders Een autoresponder geeft direct als er een e-mailtje op de server binnenkomt een antwoord aan de verzender. Bent u bijvoorbeeld op vakantie en kunt u tijdelijk uw mail niet nakijken, dan kunt u automatisch een berichtje terug laten sturen wanneer u wel weer bereikbaar bent.
Mailinglist Mailinglist wil zeggen e-mail lijst. U kunt via de website mensen laten inschrijven, en dan deze hele groep later in een keer beantwoorden. Zo kunt u bijvoorbeeld groepen een mail sturen of nieuwsbrieven uitgeven e.d.
Forwarding Heeft u al een bestaand e-mail adres, of een adres van uw internet provider, en wilt u niet nog meer e-mail adressen nakijken, dan kunt u e-mail door laten sturen naar uw bestaande adres, zonder dat uw bestaande adres op de website te zien is. Zo kunt u bijvoorbeeld mijnadres @ uw-naam.be ontvangen op sales @ uw-provider.be
Catch-All U kan een catch-all email account instellen die alle mails zal accepteren van uw domein die naar een email adres verzonden zullen worden dat onbestaande is Voorbeeld: Indien u een mail adres hebt ik @ mijndomein.be en iemand gaat een mail versturen naar jij @ mijndomein.be dan zal deze mail niet verloren geraken of niet worden teruggestuurd. Deze mail zal automatisch worden verzonden naar uw catch-all account. Een catch-all account kan gemakkelijk ingesteld worden via uw HELM controle paneel.

 

Home
Webdesign
Webhosting
Domeinnamen

Services
Contact